Random Blog #3 - BKK Online jegyvásárlás


Itt az újabb Random Blog, a mai téma pedig nem más, mint az elmúlt napokban felháborodást keltő BKK Online jegyvásárlási rendszer.
Az elején szögezzük le, hogy ameddig ennek én utána nem olvastam addig nagyon sok mindent nem tudtam erről,
csak annyit, hogy majd bevezetnek egy ilyen rendszer és jaj de jó lesz, hogy végre itthon így is tudunk venni jegyet
(a MÁV-nál már működik ilyesfajta rendszer), ha Budapesten szeretnénk tömegközlekedéssel utazni.
Én maximálisan a rendszer és az újítás mellett állok, de azért jó lenne, ha valami végre normálisan tudna működni már elsőre is. Ugyanis nem szuperált felhőtlenül ez a próbaüzemű rendszer.


Több szakértő és jóindulatú hacker észrevett súlyos biztonsági hibákat a rendszerrel kapcsolatban és akár egy rosszindulatú támadás során a jelszavakat és e-mail címeket is simán el tudják lopni.
Ezért is ajánlják a szakértők, hogy mindenki változtassa meg a jelszavát és erre buzdítalak én is titeket.

A rendszer már így is késéssel lépett életbe és a vizes világbajnokság pont kapóra jött, hogy le tudják tesztelni az online jegyvásárlást. A külföldieknek útlevéllel és mobillal, a magyarok személyivel és mobillal kell magukat igazolni és minden nap egyszer frissíteni kell az appot.
Kiderült, hogy tulajdonképpen bármennyiért tudunk például bérletet venni. Az egyik vásárló, aki egy kis alap hekkeléssel 50 forintért tudott bérlethez hozzájutni, jelezte is a hibát a BKK felé, akik nemes egyszerűséggel azt a választ adták, hogy a sikeres bevezetését a rendszernek folyamatos informatikai támadással próbálják befolyásolni.


Egy másik felhasználó pedig arra a "kicsi" biztonsági résre lett figyelmes, hogy bárki hozzáférhet bárkinek az összes személyes adatához és onnantól elszabadulhat a pokol. Egy újabb felhasználó pedig az Indexnek jelezte, hogy nem tudja a rendszerből törölni a fiókját és a személyes okmányok adatait.

A BKK pedig ma délelőtt egy sajtótájékoztatót tartott és ott elmondták, hogy az online értékesítési rendszerrel voltak a problémák. Nincs oka a rendszer leállításának és a problémák megoldásán dolgoznak.A további indok az volt, hogy aki más áron vesz jegyet vagy így akar mások adataihoz hozzájutni az bűncselekményt követ el és vállalja a felelősséget (ezt eddig is tudtuk, hogy bűncselekmény, de nem hiszem, hogy aki eljut a hekkelésig azt nagyon zavarná a következmény). Elmondásuk alapján nem kötelező igénybe venni a rendszert, senki ne érezzen kényszert, hogy használni kell az új online rendszert.

Aki mégis telefonon szeretne jegyet vagy bérletet venni az még most csak teljes árú és tanuló, félhavi és havi bérletet lehet vásárolni illetve 24 órás, 72 órás és hetijegyet lehet még venni.
Úgy gondolom, hogy én még maradok az automatáknál addig ameddig 99 vagy inkább 100 % biztonsággal nem fog működni a rendszer, és én nektek is ezt tanácsolom, de ha mégis valaki az online vásárlást fogja használni figyeljen oda nagyon.

Ha tetszett az újabb Random Blog osszátok meg a bejegyzést, írjatok kommentet és kövessetek a közösségi oldalaimon.

Hamarosan találkozunk!

Sziasztok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések